Otvoren Međunarodni gospodarski sajam u Mostaru

Otvoren Međunarodni gospodarski sajam u Mostaru

hrvatska zemlja partner, Prsten među izlagačima

 

Zahvaljujući Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017., jednoj od najvećih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Mostar je danas , ali i idućih pet dana političko, društveno i gospodarsko središte regije, piše Večernji list BiH. 

 

 

Veličina i važnost ove manifestacije već danima se osjete u svakom kutku Mostara, a sam prostor gospodarske zone u kojoj se održava sajam vrvi raznim majstorima, promatračima, izlagačima… iz svih dijelova svijeta. Tako je bilo i jučer kada su rađene posljednje pripreme, montirane police, rasvjeta, postavljane reklame i izložbeni materijali. Neki od izlagača već su jučer zauzeli svoja mjesta. Neki su tu prvi put, a nekima je sudjelovanje na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru tradicija.

 

“Mi nastupamo konstantno od 2004. godine. Nastup ove godine nam je jedanaesti po redu i to je već prešlo u neku vrstu tradicije. Ove godine predstavljamo sedam naših obrtnika robom i promotivnim materijalima te petnaestak starih tradicionalnih zanata, odnosno ručne radove. Svake godine zadovoljni smo sajmom i rezultatima koje ostvarimo sudjelovanjem na njemu. Ove godine je Hrvatska zemlja partner pa smo tu u suradnji s kolegama iz Gospodarske komore te se nadamo se dobrim poslovima i ove godine”, kaže Dražen Horvat uime Hrvatske obrtničke komore. Dodaje kako je posljednjih godina znatno lakše doći na sajam u Mostar zbog izgrađene autoceste kroz RH. “U Mostaru smo već dugo , pa se znamo snaći. Ipak vidimo da je veći dio grada trenutačno u radovima, u tijeku je obnova dijela prometnica, tako da jedine probleme koje očekujemo su manje prometne gužve”, zaključio je Horvat. Radno je jučer bilo i na štandu Huaweija, gdje su nam rekli kako je mostarski sajam gospodarstva važna karika u njihovu poslovanju i promociji proizvoda. Tu su drugu godinu za redom, a svojim posjetiteljima obećali su razgledavanje najnovijih proizvoda ovog svjetski poznatog proizvođača mobilnih telefona. Posljednje pripreme obavljale su se i na štandovima vinara, Aluminija Mostar, JP Autoceste FBiH, Violete…

 

 

Budući da će otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017. nazočiti visoka izaslanstva iz BiH, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Narodne Republike Kine, kao i predstavnici najvećih kompanija iz BiH i regije, angažiran je velik broj policijskih i sigurnosnih agencija koje osiguravaju prostor sajma, ali i cijeli Mostar. Inače, 20. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017. okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta. Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu će se tradicionalno predstaviti gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti. U sklopu sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije, kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Ono što mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put” na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora Vc.

 

Nove tehnologije i tehnološka inovativna otkrića predstavit će tvrtka Ericsson Nikola Tesla na okruglom stolu pod nazivom “Digitalno gospodarstvo” koji će se održati prvog sajamskog dana, “Razvoj maslinarstva u Hercegovini” također će biti jedna od tema okruglih stolova, kao i predstavljanje bh. gospodarstva, gdje će se predstaviti gospodarstvenici iz BiH i Udruga bh. Hrvata “Prsten” iz Zagreba. Drugoga dana, 5. travnja, u sklopu Dana turizma bit će upriličena dodjela nagrada i priznanja najboljim vinarima, a u petak u 12 sati dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima mostarskoga sajma 2017. “Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana te, nažalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve tvrtke koje su izrazile zanimanje za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta”, kazala je direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak. Svečanost otvoranja sajma planirana je za 11 sati. •

Odgovori