Predstavnici UBH Prsten na Prvom gospodarskom forumu Sveučilišta Mostar

Predstavnici UBH Prsten na Prvom gospodarskom forumu Sveučilišta Mostar

Sveučilište u Mostaru (SUM) organizirao je Prvi Sveučilišni gospodarski forum koji je održan u četvrtak, 1. veljače u 11.00 sati u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru.

Forum je svečano otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić koji je tom prigodom govorio o mogućnostima i perspektivi boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora.

Sveučilišni gospodarski forum, uz predstavnike SUM-a okupio je i brojne uspješne gospodarstvenike, direktore javnih tvrtki i nositelje vlasti. Uime UBH Prsten forumu su nazočili glavni tajnik Marjan  Biškić i član predsjedništva Ivica Nuić koji se aktivno uključio u raspravu na temu suradnja poduzetnika i Sveučilišta, te iznio iskustva iz RH. Posjetitelji Prvog Sveučilišnog gospodarskog foruma sudjelovali su u programu kroz planirane diskusije na završetku svakog panel izlaganje

Tržišni studijski programi, opremanje laboratorija, veći broj praktičnih sati nastave, angažiranje gospodarstvenika u izvođenju nastave, zajednički znanstveno-istraživački projekti, stipendiranje studenata iz gospodarstva – samo su neki od ciljeva koje je na jučer održanom 1. Sveučilišnom gospodarskom forumu naveo u govoru rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Mogućnosti i perspektive

Tema Foruma bile su mogućnosti i perspektive boljeg povezivanja te suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora, a sudjelovali su brojni uspješni gospodarstvenici, direktori javnih tvrtki i nositelji vlasti. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić svečano je otvorio Forum te je naglasio kako su u izgradnji “sveučilišta budućnosti” ljudski potencijali ključni čimbenik. Ocijenio je kako se Sveučilište i društvo nalaze pred novim izazovima koji mogu biti i prijetnja, ali i prilika.

– Zbog studenata i njihove budućnosti, moramo biti odgovorni, odvažni, mudri i napose hrabri u donošenju teških odluka o budućnosti te moramo imati sposobnost djelovanja na tržištu stvarajući novu konkurentnost – izjavio je rektor Tomić.

Neki od strateških ciljeva Foruma su razvoj gospodarstva, poticanje proizvodnje, stvaranje nove vrijednosti i povećavanje životnog standarda.

– Težimo biti ogledalo i ponos ovog društva. Zajedničkim djelovanjem s gospodarstvom možemo bolje oblikovati tržišne i studijske programe, osmišljavati nove i zajedničke projekte, koji će biti od interesa kako za Sveučilište tako i za gospodarstvo i društvo u cijelosti – objasnio je rektor Tomić. Ciljevi 1. Sveučilišnoga gospodarskog foruma su i jednak razvoj županija osnivača Sveučilišta, da se, zahvaljujući povezanosti s realnim gospodarskim sektorom, dođe do podizanja razine kvalitete nastave i istraživačkih projekata na Sveučilištu te usvajanja novih kompetencija, znanja i vještina profesora i studenata.

Direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić kazao je kako oni već više godina podržavaju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, a posebno s Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Građevinskim fakultetom te kako imaju iznimnu korist te žele podržati takav oblik suradnje.

– Svi gospodarstvenici očekuju konkretnu suradnju na konkretnim projektima. Sve dok imamo takvu vrstu suradnje, možemo očekivati za svako otvoreno pitanje da nam je prva adresa Sveučilište, a ako nemamo konkretnih zajedničkih projekata, onda smo mi dva paralelna svijeta i nigdje se ne dodirujemo – kazao je Barbarić. Pokretanje dislociranih studija Filozofskog, Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, koji se nalaze u Orašju, značajan su korak za Sveučilište. Ministar gospodarstva Posavske županije Darko Kasap kazao je kako Vlada te županije već dugi niz godina aktivno sudjeluje u subvencijama prema Sveučilištu. – Naše gospodarstvo se oslanja sve više na kadrove koji se školuju na Sveučilištu u Mostaru te radimo sve što je u našoj moći da mladi ostaju u Posavskoj županiji kroz određene subvencije – naglasio je Kasap.

Demografski oporavak

Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić kazao je kako u duhu promjena koje su potrebne našoj državi, zajednici i društvu, promjene su potrebne i Sveučilištu u Mostaru te da je jako velik jaz između onoga što se radi i što tržištu i gospodarstvu treba. – Trebamo vidjeti koje su potrebe tržišta rada da u tom smislu i mi uradimo određene korekcije. S druge strane, ovdje smo da ponudimo gospodarstvenicima naš kadar, naše znanje i mogućnosti koje imamo te da saslušamo što oni misle i što njima treba – izjavio je Klepić. Cilj Foruma je i demografski oporavak u županijama osnivačima zbog ostanka mladih obrazovnih ljudi, a organizatori ističu kako bi se Forum trebao održavati jednom godišnje.

Zdravko Vojvodić iz Drvnog klastera Hercegovina poručio je kako su potrebne strateške stvari i što više istraživačkog rada za bilo kakve promjene u društvu. Izvršni direktor za Distribuciju el. energije dr. sc. Drago Bago kazao je kako se završenim studijem elektrotehnike otvaraju velike mogućnosti na tržištu rada. Iz FIS-a Vitez obratio se Zoran Maros naglasivši kako su za obrazovanje i praksu potrebne nove tehnologije. Mr. sc. Ladislav Bevanda iz HERING-a rekao je kako postoje potreba i mogućnost za praktični rad, samo se studenti trebaju angažirati.

U prvom panelu izlagači su naglasili kako edukacija na Sveučilištu ide korak naprijed, a na temelju nje se dalje razvija istraživački dio.

Ivan Jurilj iz REDAH-a i Ureda za EU integracije ZHŽ-a istaknuo je važnost projekata na koje se studenti i institucije trebaju prijaviti. Dr. sc. Goran Kraljević iz HT-a Mostar rekao je kako oni studentima često nude posao u call-centru i UniCredit banci kako bi im olakšali troškove studiranja, istaknuvši kako oni nisu niski. Važnost prakse u studentskom životu naglasio je dr. sc. Stipe Buljan, dodavši kako ona donosi najviše plusova pri zapošljavanju. Predstavljajući Tehnološki park INTERA, Davor Krezić je rekao kako oni redovito uključuju studente u svoje projekte te kako su studenti snaga koja se treba iskoristiti za dobrobit društva. 
Dr. sc. Marko Šantić iz Gospodarske komore FBiH izjavio je kako se, osim Sveučilišta, svaki student ponaosob mora angažirati, truditi i tražiti praksu. Damir Roso, odvjetnik u Eurohercu, objasnio je kako, osim obrazovanja, i praksa igra jako važnu ulogu.

https://www.vecernji.ba/media

Odgovori