Susret gospodarstvenika UBH Prsten i gospodarstvenika BiH

Susret gospodarstvenika UBH Prsten i gospodarstvenika BiH

Drugog dana održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, 5. travnja, održan je susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten i gospodarstvenika Bosne i Hercegovine na kojem su razmotrene mogućnosti ulaganja i suradnje.

 

Organizator je susreta Udruga Prsten, pokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH i Grad Mostar, a medijski pokrovitelji Večernji list – izdanje za BiH, Radio Herceg-Bosna i Prva TV.
Tim su se povodom u paviljonu Mostarskoga sajma okupili brojni gospodarstvenici iz Hrvatske i BiH, kao i mnogi političari, predstavnici vlasti u BiH te članovi diplomatskog zbora. Razgovaralo se o mogućnostima daljnjih ulaganja u BiH te međusobne suradnje gospodarstvenika iz RH okupljenih u Prstenu i BiH, gdje se uskoro osniva sestrinska Udruga Prsten. Također, razgovaralo se i o tome kako politika i diplomacija mogu potpomoći tu suradnju.

 

U ime organizatora okupljene je na početku pozdravio glavni tajnik Udruge Prsten Marjan Biškić. Posebno je pozdravio visoke dužnosnike iz BiH  –  predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidiju Bradara i predsjedateljicu Kluba Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilju Zovko te ministre i zamjenike iz Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, veleposlanika RH u BiH Ivana Del Vechija i veleposlanika BiH u Austriji Tomislava Leku, konzulicu RH u Mostaru Jadranku Modrić, kao i predsjednike stranaka HNS-a i čelnike županijskih vlada te gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.
Ujedno je zahvalio opravdano nenazočnom hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HNS BiH Draganu Čoviću, koji uvijek podržava aktivnosti UBH Prsten, kao i v.d. glavnog tajnika HDZ-a BiH Miljani Glamuzina i Damiru Ljubiću, voditelju Odjela gospodarstva GV HNS-a BiH, koji su značajno pridonijeli organizaciji tog susreta.

 

 

“Ovi su susreti bitni jer je Hrvatska najveći trgovinski partner BiH,“ naglasio je Biškić, podsjetivši da ta trgovinska razmjena iznosi 1,8 milijardi te da je samo u 2016. godini BiH povećala izvoz prema RH za 7,5 posto, dok je uvoz veći za 5 posto. “Tome su svakako pridonijeli i ovakvi susreti,“ zaključio je Biškić, koji je uz prof. dr. sc. Zdenka Klepića bio moderator ovogodišnjeg susreta.
U ime domaćina nazočnima se obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je u svojem izlaganju naglasio važnost jačanja gospodarske suradnje. “HNS BiH kroz organizaciju ovakvih događaja jasno poručuje što Hrvati žele, a to je jačanje gospodarstva i suradnje u budućnosti,“ rekao je Bešlić, izrazivši želju da i ljudi iz Hercegovine budu uključeni u Prsten, kao i nadu da će se Prsten proširiti i na druga područja u BiH “kako bi gospodarstvo na taj način bilo jedinstveno, a suradnja bolja nego što je sada.“ Ujedno je izrazio nadu da će BiH u bližoj budućnosti biti dio Europske unije, čime bi se stvorile nove mogućnosti za suradnju i nove projekte.
Predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić izrazio je zadovoljstvo golemim odazivom sudionika susreta, gospodarstvenika i političara. “To je znak da se događa nešto važno. Od političara očekujemo okupljanje i stvaranje formalnih pretpostavki za djelovanje, a koje će biti izraženo kroz kreativnost koju imaju gospodarstvenici. Ovaj je susret trajni oblik potrebe da politika i gospodarstvo zajedno sjednu i stvore uvjete za bolji i učinkovitiji rad. Sve destrukcije koje smo doživjeli u BiH ne tako davno mogu biti sanirane samo na kreativnosti gospodarstvenika. Politika je ta koja daje okvir da se ta kreativnost dogodi. Nadam se da će buduće suradnje ići u tome smjeru,“ rekao je Marić te ujedno najavio da će Prsten i u budućnosti nastaviti raditi na ovakvim projektima, izrazivši pritom očekivanje da će suradnja hrvatskih gospodarstvenika u budućnosti biti još jača.

 

Cilj organizatora bio je okupiti sve kako bi zajedno nove mogućnosti ulaganja i suradnje, a to je ujedno bio i naziv odnosno tema prvog panela, koji je potom uslijedio. O poduzetničkom ambijentu i mogućnostima ulaganja u BiH govorio je Damir Ljubić, voditelj Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a. U svojem izlaganju Ljubić je naglasio kako u budućnosti mora doći do partnerskog odnosa gospodarstvenika u BiH i gospodarstvenika koje okuplja Udruga Prsten. Izlažući trenutačno stanje u BiH, Ljubić je rekao kako je poznato da stanje mora biti mnogo bolje nego što je to sada slučaj. “Poslovno okruženje nije u vrhu zemalja okruženja, ali postoje određeni pokazatelji da se stanje popravlja. Svi problemi s kojima se susrećemo prilika su da tražimo nova rješenja i na tome sustavno radimo. Suradnja Bosne i Hercegovine s Hrvatskom je od velikog značaja. Ne možemo se pohvaliti s puno toga, ali ćemo sigurno mnogo toga uraditi u budućnosti kako bismo na idućim konferencijama imali bolje pokazatelje nego što je to sada slučaj,“ zaključio je Ljubić, dodavši da se može se očekivati kako će suradnja gospodarstvenika u budućnosti biti intenzivnija.

 

 

Potom je Klub poduzetnika UBH Prsten predstavio predsjednik Kluba i počasni predsjednik Udruge Marko Pipunić, Udrugu hrvatskih poduzetnika Austrije njezin predsjednik Anto Sluganović, a poduzetnike BiH predstavio je Davor Krezić.
U sklopu drugog panela predstavljen je portal Kluba poduzetnika. O ulozi portala govorio je potpredsjednik Udruge Prsten i član Kluba poduzetnika Pavo Zubak, a potom je koordinator poslovne suradnje Kluba poduzetnika Tonči Visković prezentirao uporabu portala. Portal Kluba poduzetnika  omogućava oglašavanje dobara i usluga i oglašavanje  slobodnih radnih mjesta, te informiranje članstva o zakonima i drugim propisima iz gospodarsko-socijalnog područja.
Na kraju svih izlaganja izneseni su zaključci, a predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić još je jednom pozvao sve na daljnju suradnju. Nakon susreta uslijedile su Večeri Posavine u Mostaru i druženje sudionika jubilarnog mostarskog međunarodnog sajma gospodarstva.

Odgovori