Susret gospodarstvenika UBH Prsten

Susret gospodarstvenika UBH Prsten

Čuvanje tradicije i običaja kraja iz kojeg ste podrijetlom, zajedništvo koje njegujete, kulturna, ekonomska i socijalna vizija društva koju stvarate još su značajniji kad se uzme u obzir golgota koju ste proživjeli u prošlom ratu, sve izgubili i ponovno izgradili. Prepoznali ste ključne vrijednosti društva koje njegujete, obrazovanje, zajedništvo, ekonomsku viziju – poručio je predsjednik RH Ivo Josipović na obraćanju poduzetnicima i prijateljima u Hotelu Zovko, te dodao da briljantnim poslovnim rezultatima i stečenim ugledom bosanski Hrvati mogu biti uzor ostalima u Hrvatskoj, naglašavajući činjenicu da je njegov mandat obilježen odnosima sa susjedima od kojih je BiH najvažniji partner i prijatelj.
Pripremila: Ivana Kolovrat

Stotinjak uglednih poduzetnika okupilo se 30. listopada 2014. na Susretu članova i prijatelja Kluba poduzetnika u Hotelu Zovko. Uzvanike su dočekali predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić, njegov zamjenik Pavo Zubak i v.d. predsjednika Kluba poduzetnika Ilija Tolić. Uz  predsjednika RH Ivu Josipovića, skupu su nazočili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivo Jelušić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, gosti iz Udruge hrvatskih poduzetnika iz Beča, predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje Veljko Lončar, njegov zamjenik Franjo Širić, te predsjednik Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije Goran Babić. Voditeljica programa rada bila je jedna od najpoznatijih hrvatskih TV voditeljica Karmela Vukov Colić.

 

 

Na početku programa sudionike je pozdravio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić istaknuvši u svom govoru da se u proteklih devet godina u Prstenu okupilo mnogo kvalitetnih poslovnih subjekata. Stručno poslovanje, poslovna moralnost načela su na kojima će se temeljiti budući rad Kluba poduzetnika, jer poslovni ljudi su nas zadužili, a mi ćemo nastaviti pomagati im kroz Prsten, poručio je predsjednik UBH Prsten. Potom je riječ dobio v.d. predsjednika Kluba poduzetnika Ilija Tolić koji je naglasio da je brojka od 200 pravnih osoba pravo bogatstvo. Podsjetio je na mudrost da nije bogat onaj tko ima već onaj koji ima puno prijatelja. Pozvao je buduće vodstvo da nastavi s povezivanjem i jačanjem veza među poduzetnicima te im je poželio puno uspjeha u radu.

 

”Načini rada i utjecaj klubova poduzetnika u svijetu na gospodarska i politička kretanja“  naziv je predavanja koje je održao prof. dr. sc. Darko Tipurić. Ukazao je na značenje sintagme socijalnog kapitala koji Udruga posjeduje. Svijest o tome što nas povezuje i znanje o ciljevima jedan su od elemenata strategije utjecaja na svoju okolinu. Znanstvenici, poduzetnici, umjetnici iz redova bosanskohercegovačkih Hrvata uvijek su bili perjanica u intelektualnom i znanstvenom miljeu ako pogledamo dublje u povijest.  Ništa nije usporedivo sa snagom potrebe da koristimo jedni drugima – poručio je prof. dr. sc. Tipurić naglasivši veliku ulogu ovakvih klubova u svijetu koji imaju veliki utjecaj na politička i ukupna društvena kretanja.

 

O radu i ustroju Kluba poduzetnika govorio je zamjenik predsjednika UBH Prsten Pavo Zubak.
Skupština UBH Prsten 10. je svibnja 2014. donošenjem Statuta definirala osnivanje  Kluba poduzetnika UBH Prsten na prijedlog ili inicijativu članova UBH Prsten, a putem Predsjedništva i Upravnog odbora UBH. Odlukom Skupštine UBH Prsten svaka pravna osoba koja je član UBH Prsten automatski postaje članom KP UBH Prsten. Upravni odbor UBH Prsten predlaže osnovnu strategiju i smjernice rada  KP UBH Prsten. Upravni odbor je na prvoj sjednici izabrao  v.d. predsjednika i v.d. zamjenika predsjednika KP UBH Prsten koji su dobili zadaću organizirati susret članova Kluba poduzetnika. Predsjednika i zamjenika predsjednika biraju  članovi KP UBH Prsten na mandat od godinu dana i mogu biti birani dva puta.

 

Nadalje, g. Zubak je predstavio prijedlog da radom KP UBH PRSTEN upravlja i koordinira Izvršni odbor Kluba od 11 članova uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika Kluba, a  biraju ga članovi Kluba poduzetnika većinom glasova. Izvršni odbor predlaže i provodi strategiju i operativno djelovanje KP UBH Prsten svim članovima KP UBH Prsten. Sve odluke Izvršnog odbora KP UBH Prsten donose se javnim glasovanjem. Predsjednik, zamjenik predsjednika ili druga osoba koju imenuje Predsjedništvo i UO UBH Prsten predlaže plan rada Kluba poduzetnika i podnosi izvješće o njegovu izvršenju. Članovi Izvršnog odbora trebaju se izabrati do 1. prosinca. Prijedlog je i da svaki član Izvršnog odbora predstavlja određenu gospodarsku granu ili industriju. Rok za ažuriranu bazu podataka je 1. veljače 2015., a sustav za njezino pretraživanje 1. travnja 2015. Istog datuma je i rok za definiranje načina predstavljanja i publikacije novostvorene baze, kako među članovima tako i prema tržištu. Naglasio je da je plan u skoro vrijeme stvaranje moćne platforme koja će sinergijom i zajedničkim znanjem, snagom i nastupom omogućiti brži razvoj i opstanak svih članova Kluba poduzetnika UBH Prsten bez obzira na njihovu veličinu i mjesto djelovanja, te omogućiti: razmjenu iskustava; međusobnu pomoć kroz primjerice objedinjenu nabavu;  brigu o strateškoj povezanosti trgovačkih društava; međusobnu poslovnu suradnju i zajedničke promocije i nastupa na tržištu; definiranje zajedničkog nastupa kod prijedloga izrade zakonske regulative koja se tiče područja članica Kluba. Pravni subjekti UBH Prsten danas ostvaruju 19 milijardi kuna prometa te imaju 10.000 zaposlenih što čini dobru bazu za stvaranje uspješnog i moćnog Kluba koji će djelovati po uzoru na HUP, HGK – kazao je g. Zubak. Potom je riječ dobio v.d. predsjednika Kluba poduzetnika Ilija Tolić koji je zahvalio velikom broju poduzetnika koji se odazvao pozivu na susret i koji rado sudjeluju u radu Kluba poduzetnika, na ukazanom povjerenju i mandatu koji je obavljao te je pročitao imena novih kandidata za predsjednika i zamjenika koji su potom jednoglasno izabrani. Za predsjednika Kluba poduzetnika izabran je ugledni poduzetnik iz Osijeka Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito, a za zamjenika predsjednika Pavo Djedović, iz tvrtke LeitnerLeitner. Pipunić je tom prigodom naglasio da Hrvatska nikako nije u tako lošem stanju niti je u njoj loše živjeti, kako nam većina medija svakodnevno poručuje. Zadatak poduzetnika jest stvaranjem novih vrijednosti iskoristiti njezine potencijale i preuzeti odgovornost za kvalitetniji život svakog njezina građanina.
U drugom dijelu susreta poduzetnicima su se obratili visoki državni predstavnici poručivši im da se od bosanskohercegovačkih Hrvata može puno naučiti o suradnji, umrežavanju i zajedništvu. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je da prati rad UBH Prsten te je pohvalio veliki broj projekata napravljenih u devet godina, entuzijazam potreban za pothvat kojim su visoko podignuti kriteriji za druge da je dostignu. U kratkim obraćanjima o stanju u gospodarstvu govorili su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je istaknuo uspjeh tvrtki koje su u posljednjih 20 godina ostvarile značajne poslovne rezultate i primjer su umrežavanja koji treba primijeniti u širim okvirima i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivo Jelušić koji je pohvalio dobru volju za veliki broj ostvarenih projekata u posljednjih devet godina.
Više o djelovanju Udruge Prsten
U proteklih devet godina Prsten je od dobre ideje postao dobro djelo i okupio mnogo dobrih ljudi. Sadržajno je bogat i u njegovu djelovanju ima prostora za realizaciju različitih ideja i interesa. U Prstenu je oko 2500 članova fizičkih osoba i oko 200 pravnih osoba organiziranih u podružnice u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Malom Lošinju, Krku, te ogrankom u Đakovu. Članovi UBH Prsten djeluju putem Kluba utemeljitelja, Kluba znanstvenika,  Kluba žena, Foruma mladih, Kluba stipendista, te zavičajnih klubova unutar Udruge i naravno kroz djelovanje  Kluba poduzetnika. Svaki od ovih dijelova autonoman je u svom djelovanju i, u uzajamnom djelovanju, čini Prstenovu cjelinu u kojoj ima mjesta za sve ljude.
Do sada je Udruga bosanskih Hrvata Prsten od svojih članova i prijatelja prikupila nekoliko milijuna kuna i darovala ih u humanitarne svrhe ili uložila u projekte od općeg interesa. Obitelji s jedanaestero djece izgrađena je  kuća, 100 tisuća kuna donirano je za gradnju crkve u Banja Luci, 50 tisuća kuna za izgradnju studentskog doma u Sarajevu, kupljeni su i darovani Kliničkoj bolnici u Osijeku medicinski uređaji u vrijednosti od 137.406 kn, te Općoj bolnici u Slavonskom Brodu u vrijednost od 100 tisuća kuna. Udruga je osnovala Zakladu Prsten te s oko 2.500.000 kn stipendirala 70 studenata i učenika. Novčano i u naravi  članovi UBH Prsten pomažu pojedincima i skupinama kojima je pomoć potrebna. Posebno su, kao članovi, ponosni na prikupljenih osamsto tisuća kuna koje su donirali poplavljenim područjima u BiH. Za poplavljene u BiH osim novčane pomoći Udruga je  samostalno i u suradnji sa zavičajnim klubovima i udrugama Hrvata iz BiH s područja grada Zagreba, Dugog Sela,  Rijeke i Osijeka, prikupila i dostavila više od dvjesto tona pomoći u naravi, te lijekova u vrijednosti oko tristo tisuća kuna. U BiH, Hrvatskoj i Austriji Udruga je organizirala znanstvene skupove, kulturne priredbe, druženja, gospodarske susrete s ciljem pomaganja, ali i poticanja na djelovanje Hrvata u BiH. Organizirala je i održala susrete gospodarstvenika u Zagrebu, Beču, Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Vitezu s ciljem poticanja ulaganja u BiH. S ciljem poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH predstavnici Udruge održali su nekoliko sastanaka s predstavnicima političkih stranaka iz BiH i Hrvatske, predstavnicima Crkve, HKD Napredak, te drugim institucijama, dužnosnicima i osobama iz javnog života. Zapaženi rezultati postignuti su u kampanji koju je vodila Udruga za Popis stanovništva u BiH, te izlazak na Opće izbore u BiH

Odgovori